AllotjamentsImatgesC.educatiusRestauració

e-mail
Home PageMataró
Alella

MUSEU ARXIU DE SANTA MARIA
Adreça: Beata Maria, 3
Telèfon: (93) 790 15 28
Fax: (93) 796 01 31
Localització: darrera l'Ajuntament
Horari: dissabtes, de 11 a 14h. i de 18 a 21h.
Preu d'entrada: gratuit.
Nombre màxim de visitants: 20 - 25 persones.
Visites comentades: sí, a hores convingudes.
Propietat: parroquial.
Edifici: el museu està situat a la Basílica de Santa maria que posseeix una espectacular aparença barroca degut a les reformes de les quals fou objecte el s. XVII.
Contingut: el museu presenta una notable col.lecció d'iconografia i pintures barroques, on hi destaca el conjunt pictòric d'Antoni Viladomat a la Capella dels Dolors. També s'hi exhibeixen objectes diversos, indumentària i documentació relacionats amb la visa i el culte de Santa Juliana i Santa Semproniana, fortament vinculades amb la tradició local. A més, el Museu conta amb un important arxiu amb documentació sobre la història parroquial.

 

 


Mataró
Alella

MUSEU COMARCAR DEL MARESME-MATARÓ
Adreça: El Carreró, 17 - 19
Telèfon: (93) 758 24 01
Fax: (93) 758 24 02
Localització: casc antic de la ciutat
Horari: del 16 de setembre al 14 de juny: dissabtes, diumenges i festius, de 11 a 14 h. Del 15 de juny al 15 de setembre: dissabtes, diumenges i festius, de 17 a 20 h.
Preu d'entrada: gratuit.
Nombre màxim de visitants: 25 - 30 persones.
Visites comentades: sí.
Propietat: municipal.
Edifici: Can Serra. Antiga casa pairal de Jeroni Serra Arnau, síndic de la Vila a les Corts de Monçó, i un dels primers Burguesos Honrats de Mataró. Construïda a la segona meitat del s. XVI, és l'únic edifici a la ciutat del Renaixement. Notable la seva façana de carreus amb finestres emmarcades per motllures i carteles, la central rematada per un frontal. En el portal dovellat hi figura l'escut de la família Serra, amb data de 1565. A l'interior, desctaca l'enteixinat de la Sala Noble situada a la primera planta
Contingut:
Edifici de Can Serra
Muntatge permanent (sales de síntesi històrica 1 i 2): exposició de les col.lecciones pluridisciplinars de la Institució, objectes que expliquen el marc natural, la prehistòria i la història antiga del territori (amb una especial incidència em les èpoques ibèrica i romana) i l'evolució i el creixement que experimenten la ciutat de Mataró i la comarca del Maresme des del temps dels primers pobladors fins a l'actualitat; seqüencies cronològico-temàtiques.

Sales monogràfiques: exposició temporal de llarga durada de les altres col.leccions del MCMM:
- fons d'art: pintura i escultura medieval, barroca, noucentista, modernista i contemporània: gravats (sèries de Goya)
- ceràmica catalana policroma medieval i moderna: rajoles, plafons, escudelles, plats.
- arts decoratives: vidre bufat, porcellana
- numismàtica
- maquinària, mobiliari, nàutica, indumentària, armament (arma blanca i de foc).

Vil.la romana de Torre Llauder: dependent del Museu, el Clos Arqueòlogic situat a l'entrada de la Ciutat, es conserven les restes de les dependències senyorials d'una vil.la romana amb pavimentes amb mosaics, construida a l'eèpoca d'August (finals del s. I aC.) que va pertanyer al territori de la ciutat romana d'Iluro, l'actual Mataró.

Altres serveis:
- àrea d'Intervenció Arqueològica: gestió de les excavacions al jaciment d'Iluro.
- seccions d'investigació i colaboració: Arqueològia, Ciencies Naturals, Romànic i estudis Històrics i Socials.
- exposicions temporals.
- programes de difusió.
- edicions de publicacions especialitzades, monografies i guies divulgatives.
- períòdicament s'organitzen activitats de formació en les diferents disciplines del museu, així com conferències, cursos, jornades i, esporàdicament, seminaris universitaris.